Lapset ja nuoret tarvitsevat aikaa liikkumiselle – Muutenkin kuin koulukyydillä

05.03.2020

Me lammilaiset urheiluseurojen ja nuorisojärjestöjen edustajat olemme huolestuneena seuranneet Hämeenlinnan päättäjien toimia Lammin lukion lopettamiseksi.

Lammin lukio ja yläaste on kokonaisuutena symbioottinen kasvuympäristö teini-iästä aikuisuuden kynnykselle. Vanhemmat oppilaat ja mahdolliset isommat sisarukset lukion puolella ovat tukena nuoremmille oppilaille yläasteella. Tuttu ja turvallinen ympäristö vähentää myös koulukiusaamista ja tarjoaa hyvän kasvamisen vertaismallin.

Lammin lukion säilyminen antaa mahdollisuuden jatko-opiskeluun sellaisellekin opiskelijalle, joka ei ole vielä henkisesti valmis muuttamaan yksin eri paikkakunnalle tai taloudelliset resurssit eivät sitä mahdollista. Aina ei myöskään voimavarat riitä pidemmän koulumatkan tuomaan fyysiseen ja henkiseen rasitukseen. Opiskelija saa kolme vuotta lisäaikaa kasvamiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun, ilman että aika menee hukkaan tai opiskelija syrjäytyy koulumaailmasta. Kaikki opiskelijat eivät myöskään ole vielä kypsyneitä, rohkeita, määrätietoisia ja omia opintojansa vahvasti eteenpäin vieviä jaksavia opiskelijoita, vaan vasta kasvamassa siihen.

Lähellä, omalla pienellä paikkakunnalla pystymme tukemaan yhteiskuntakelpoisiksi ja ammattiuran alkuun sellaisiakin opiskelijoita, joilla opinnot saattavat katketa ylä-asteen päättymiseen. Lammin lukio mahdollistaa jatko-opiskelut myös tilanteessa, jolloin ammatinvalinta ei ole selvillä (ammattikoululaiset) tai ammatinvalinta edellyttää lukio-opiskelua. Lähilukio ehkäisee opintojen keskeytymistä, sillä päivät ovat lyhyemmät, kiitos lyhyempien koulumatkojen. Oppilaille suurin osa opettajista on tuttuja jo yläasteelta, joten lukio-opiskelua ei tarvitse jännittää. Opettajat tuntevat oppilaansa ja pystyvät paremmin tukemaan heitä opiskelussa.

Meille lammilaisille liikuntaseuroille ja nuorisojärjestöille nämä nuoret ovat erittäin tärkeitä. Opiskelujen jatkuessa Lammilla he voivat jatkaa harrastuksiaan paikallisissa seuroissa, omissa tutuissa lajeissaan, omissa joukkueissaan tai harrastusporukoissaan. Lähilukiossa opiskelu antaa tähän mahdollisuuden harrastusmahdollisuuksien säilymisellä lähempänä koulua ja kotia. Myös taloudellisista syistä monen olisi vaikea lähteä harrastamaan omaa lajiaan toiselle paikkakunnalle. Pienellä paikkakunnalla seurojen toiminta perustuu vapaaehtoisten liki ilmaiseen työhön, jolloin harrastushinnat ovat matalat ja sosiaalinen harrastus/joukkueyhteisö pysyy tuttuna, erittäin suurena henkisenä tukena kasvaville nuorille.

Nämä nuoret toimivat myös tärkeissä ohjaus- ja valmennustehtävissä seuroissamme. Ilman heidän panostaan emme pystyisi tarjoamaan nuoremmille harrastajille yhtä hyviä mahdollisuuksia harrastamiseen. Syntyvyyden laskiessa urheiluseuroissa on yhä vähemmän lapsia, jolloin pidämme ihan kaksin käsin kiinni jokaisesta lapsiperheestä ja avosylin otamme huomaamme jokaisen innokkaan harrastajan, jokaisen tulevan apulaisen, pelinohjaajan, valmentajan, talkoolaisen niin nuorista kuin toki heidän vanhemmistaan.

Hoidamme kolmannen sektorin yhteiskuntavastuutamme, jos siihen vain annetaan mahdollisuus, yhdessä lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa kanssa.

Ja ihan perusasiana, jokainen lapsiperhe, jokainen vanhempi, jolla tulee harkittavakseen eri syistä tilanne paikkakunnalle muutosta tai mahdollisesti toisinpäin, joutuu miettimään vakavasti omien lapsien tulevaisuutta. Jokainen meistä tarkastelee edellytyksiä koulunkäyntiin ja koulutien pituutta, tarjolla olevaa koulurakennetta ja tekee niiden mukaan päätöksiä. Harvoinpa ajattelevan vanhemman, veronmaksajan, työntekijän tai yrittäjän valinta osuu paikkakunnalle, jossa koulutarjonta on jatkuvasti vasaran alla.

Me lammilaiset liikuntaseurat ja nuorisojärjestöt olemme Lammin lukion puolella. Haluamme antaa lapsillemme ja nuorillemme mahdollisuuden liikkua muutoinkin kuin koulukyydeillä. Lukion olemassaolo vaikuttaa suureen määrään ihmisiä, suoraan tai välillisesti, perheisiin, yrittäjiin, työntekijöihin, harrastuksiin, Positiivisesti!

Lammin lukio on säilyttämisen arvoinen asia.

LAMMIN LUKION PUOLESTA
Kuohun Sukeltajat psta Tarja Niskanen pj
Lammin Ampumaseura psta Henrik Metsälä pj
Lammin Evonkävijät psta Marja-Leena Vitie pj
Lammin Luja psta Aki Kettunen pj
Lammin Säkiä psta Mikko Lehtomaa pj
Lammin Veto psta Kati Koskinen pj
Lammin VPK psta Henrik Selinummi pj
LASB psta Maarit Rajamäki-Kivi pj