Valmennus


Ikävaihevalmennus ja ikäryhmien tavoitteet:


U5-U7 Tavoitteet

Pallonhallintataidot (kuljettaminen, kääntyminen, syöttäminen, laukaiseminen) Perusmotoriset taidot (tasapaino, liikkuvuus, nopeus). Harjoittelurutiiniin ja jalkapallokulttuuriin opettaminen (harjoituksissa toimiminen, joukkueen säännöt). Vapaan tilan ymmärtäminen (pienpelit).

U8-U11

Pallonhallintataidot (kuljettaminen, kääntyminen, syöttäminen, laukaiseminen, harhauttaminen, keskittäminen, puskeminen, haltuunotot, pallon suojaaminen, riistäminen). Perusmotoriset taidot (tasapaino, liikkuvuus, nopeus, ketteryys, liikenopeus, koordinaatio). Harjoittelurutiiniin ja jalkapallokulttuuriin opettaminen (harjoituksissa toimiminen, joukkueen säännöt). Vapaan tilan ymmärtäminen (pienpelit). Joukkueena pelaaminen (pelipaikan ymmärtäminen, pelaajien yhteistyö). Yksilötaitojen kehittäminen (lajitaidot ja fyysiset taidot). Omatoiminen harjoittelu (kotiläksyt).

U12-U15

Pallonhallintataidot (kuljettaminen, kääntyminen, syöttäminen, laukaiseminen, harhauttaminen, keskittäminen, puskeminen, haltuunotot, pallon suojaaminen, riistäminen). Perusmotoriset taidot (tasapaino, liikkuvuus, nopeus, ketteryys, liikenopeus, koordinaatio). Harjoittelurutiiniin ja jalkapallokulttuuriin opettaminen (harjoituksissa toimiminen, joukkueen säännöt). Vapaan tilan ymmärtäminen (pienpelit). Joukkueena pelaaminen (pelipaikan ymmärtäminen ja pelipaikkakohtaisuuteen tutustuminen ja pelipaikkakohtaisuuteen syventyminen, pelaajien yhteistyö, linjapelaaminen). Yksilötaitojen kehittäminen (lajitaidot ja fyysiset taidot, HJS-seurayhteistyö). Omatoiminen harjoittelu (kotiläksyt). Henkisen valmentamisen korostaminen (ryhmädynamiikka, keskustelutaidot).

Edustus ja muut aikuisten joukkueet (U16--> ) Yhtenäisen pelisysteemin ymmärtäminen.


Lammin Vedon joukkueen pelisäännöt

1. Käyttäydyn hyvin. Kiroilu ei ole fiksua sen enempää kentällä kuin kentän ulkopuolellakaan. Joskus suupielestä saattaa jotain lipsahtaa. Tiedän, mitä NOLLATOLERANSSI kiroilussa tarkoittaa ja ymmärrän, että se on osa sääntöjä.

2. Kannustan joukkuekaveria. Yritän parhaani ja niin tekevät muutkin. Joskus sattuu jokaiselle päivä tai aikakausi kun kaikki ei suju niin hyvin kuin haluaisi. En silti arvostele toista ja kannustan niin kuin toivon itseäni kannustettavan.

3. Opin virheistä. Mokia sattuu. Tarkka oppii virheistään ja vielä tarkempi muidenkin tai jopa vastustajan virheistä. Myös valmentaja tai erotuomari voi tehdä virheen. Virhettä ei kannata surra eikä selitellä - ei kun seuraavaa pelitilannetta kohti.

4. Huono päivä. Joskus sataa, joskus pitää olla vaihdossa, kengissä on kiviä ja vaatteet hiertää. Kaverin asenne harmittaa tai itsellä ei peli kulje. En valita, vaan yritän tehdä asialle jotain. Kritiikkiä saa antaa ja oikein fiksua on miettiä, miten jonkun asian voisi tehdä vielä paremmin.

5. Syön terveellisesti. Kova treeni ja kasvu vaativat polttoainetta eli oikeaa ruokaa. Pulla ja karkit eivät ole ruokaa, vaikka joskus niillä herkutellaankin. Syön kunnolla viimeistään noin 1-2 tuntia ennen treeniä ja juon treenien aikana riittävästi vettä. Treenien jälkeen syön ravitsevasti viimeistään ennen nukkumaan menoa.

6. Lepään riittävästi. Lepo on urheilijan parasta hoitoa. Aivoille se on yhtä tärkeää kuin happi tai ravinto. Lämmin suihku, hyvä saunominen ja kunnon unet palauttaa myös lihakset rasituksista. Päivää voi pidentää myös menemällä aikaisemmin nukkumaan ja nousemalla aikaisemmin ylös.

7. Treenaan tunnollisesti. Taito ja kunto karttuvat vain treenaamalla. Viikottaiset joukkueen treenit ovat minimi, mitä liikun. Omatoiminen liikkuminen ja jalkapallon harjoittelu vapaa-ajalla tukee harrastustani. Myös muiden lajien monipuolinen harrastaminen ennalta ehkäisee rasitusvammoja. Ymmärrän, että säännöllinen treeni pienentää myös tapaturmariskiä. Tulen treeneihin ja peleihin ajoissa ja ilmoitan poisjäämisestä, tämä on tärkeää, varsinkin useampaa lajia harrastaessa ilmoittaa ajoissa päällekkäisyydet, jotta valmentajat pystyvät kokoamaan joukkueet.

8. Olen rehti pelaaja ja urheilija. Tahallinen vastustajan tai tuomarin loukkaaminen sanoin tai teoin on sääntöjen mukaan rangaistavaa. Lisäksi se on merkki omasta avuttomuudesta. Taklaan reilusti, mutten rumasti. Pyydän anteeksi, jos toimin vahingossa väärin tai loukkaavasti toista kohtaan.

9. Näytän hyvältä. Pidän itse huolta siitä, että varusteeni ovat kunnossa ja harjoitus- tai peliolosuhteisiin sopivat. Käytän aina säärisuojia. Jalkapalloilija ei käytä kentällä koruja, jotka voivat vahingoittaa itseä tai muita. Hiukset on hyvä laittaa kiinni ponnarilla tai "hikinauhalla".

10. Olen kiva kaveri. Moikkaan pelikaverit myös vapaa-ajalla, niin parhaat kaverit kuin harvemmin nähtävät. On kiva tuntea kavereita eri yhteyksistä ja hyväksyä erilaisia kavereita, kaikki ovat joukkueessa tärkeitä!



Pelisääntökeskustelu = aikuiset ovat lupautuneet noudattamaan näitä sääntöjä

LaVen joukkueen toiminnassa mukana olevat aikuiset ovat sitoutuneet noudattamaan yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Jokainen joukkue voi muokata sääntöjä aloituspalaverissa vielä sopivammaksi.

1. Kannustan pelaajia reilussa ja hyvässä hengessä.

2. Aikuiset kohtelevat kaikkia pelaajia tasapuolisesti huomioiden heidät kuitenkin yksilöinä.

3. Annan tukeni kaikille pelaajille ja osallistun mahdollisuuksien mukaan seuran taustatyöhön ja talkoisiin.

4. Pelin ohjaaminen ja palautteen antaminen ovat valmentajien ja joukkueenjohtajan vastuulla. Annan työrauhan.

5. Ymmärrän olevani esimerkki ja aikuisen malli - myös muille kuin omalle lapselleni.

6. Annan palautetta avoimesti ja rakentavasti, suoraan asianosaisille. En selvittele asioita somessa, vaan mahdollisimman pian, henkilökohtaisesti ja/tai joukkueen toimihenkilöiden kanssa. Tarvittaessa seuran johtokunta auttaa selvittelyssä. Käyttäydyn silloinkin kohteliaasti, toista kunnioittaen.

7. Arvostan vapaaehtoisten toimihenkilöiden ilmaiseksi lapseni eteen tekemää työtä. Ymmärrän että he tekevät tätä harrastuksena, sillä ammattitaidolla minkä ovat ehtineet kartuttaa.

8. Tuen lastani harrastuksessaan kuuntelemalla ja kyselemällä hänen tuntemuksiaan, pyrin tsemppaamaan huonoinakin päivinä osallistumaan, liikunta auttaa lasta kehittymään ja kasvamaan, fyysisesti sekä sosiaalisesti.


LaVen joukkueiden harjoitusten organisointi ja valmentajien toimiminen harjoituksissa 


  • Suunnittele aina harjoitus etukäteen yhteistyössä muiden valmentajien kanssa. Sopikaa tehtävien jako.

  • Ota joukkue kasaan jo ennen harjoituksen alkua. Nopea kuulumisten vaihto ja samalla on hyvä käydä tuleva harjoitus läpi muutamalla sanalla. Mahdollisten kotitehtävien tarkistus, esim. pallotekniikkaa.

  • Jämäkkä aloitus

  • Käytä pilliä, vältä huutamista. Muista hyvä käytös, älä kiroile.

  • Alkulämmöt ja erilaiset kenttää rasittavat drillit pidettävä kentän ulkopuolella, esim. askeltikkaat yms. Useat joukkueet treenaavat samalla kentällä eli se on kovalla käytöllä.

  • Kentällä vältettävä samassa paikassa treenin "hieromista". Maalien paikkojen huomiointi - ei aina samassa paikassa harjoitteessa, näin vältetään nurmialustan kuluminen maalin edestä 

  • Selkeät jaksotukset eri harjoitteiden välillä (työ ja lepo)

  • Harjoitteissa mahdollisimman vähän jonoja / odottelua = suunnittelu todella tärkeää!

  • Max 8 pelaaja / valmentaja.
  • Varmista, että pelaajat ymmärsivät tehtävät.

  • Harjoitusten selkeä lopetus. Kotitehtävien antaminen ja välillä on hyvä kysyä pelaajilta mielipiteitä harjoituksista.

  • Maalit ja pallot paikalleen harjoituksen jälkeen.

  • Maalit siirrettävä pois kentän kuluvimmilta kohdilta (pääasiassa rangaistusalue).
  • Positiivinen asenne kaikessa tekemisessä. Huomioi onnistumiset ja muista kehua!


Näillä ohjeilla saadaan pikkuhiljaa luotua LaVeen yhtenäinen harjoittelukulttuuri, joka auttaa myöhemmin varsinaisen valmennussuunnitelman tuomista joukkueisiin sekä lisäksi helpottaa uusien ja kokeneempienkin valmentajien arkea.



Juha Tamsi

Valmennusvastaava

Lammin Veto ry